Çocuk Aldırma – Kürtaj
Çocuk Aldırma
Hayati risk teşkil eden ya da istenmeyen hamileliklerin sonlandırılması için yapılan işleme kürtaj halk dilinde ise çocuk aldırma (bebek aldırma, gebelik sonlandırma) denmektedir. 1972 yılına kadar yasak olan kürtaj yasaların değişmesiyle birlikte yasal olmuştur ve günümüzde pek çok kadın sağlıklı koşullarda hamileliğini sonlandırma hakkını elde etmiştir. Fakat, hamileliğin sonlandırılmasına ilişkin zaman ve gereklilikler Nüfus Planlaması Yasası’nda Rahim Tahliyesi ve Sterilizasyon Hizmetlerinin Yürütülmesi ve Denetlenmesine İlişkin Tüzük kapsamında belirlenmiştir. Hekim tarafından uygun görülmesi durumunda bu tür yöntemler ile bebeğin medikal metodlarla düşürülmesi geçmişin aksine artık suç teşkil etmemektedir. Hatta, anne adayının hayati tehlikesinin olması halinde hekimler herhangi bir izne gerek duymaksızın hamileliği sonlandırabilmekte ve bunu yetkili mercilere bildirebilmektedir. Yasal olarak evli bir kadının gebeliğinin 10. Haftasından önce eşinin izni ile gebeliğini sonlandırabilmesi mümkündür. Dr. Ahmet Batkı tarafından yazılmış olan bu yazı çocuk aldırma nasıl yapılır, aşamaları nelerdir, en ideal yöntem nedir gibi kafanızdaki pek çok soruya cevap olabilecek niteliktedir.
Çocuk Aldırma (Kürtaj) Nasıl Yapılır?
Hamileliğin tüm materyallerinin temizlenmesi temeline dayanan kürtaj bir diğer ismiyle çocuk aldırma işlemi ortalama 5 ila 10 dakika arasında sürmektedir. Hekimin tercihine göre çeşitli yöntemlerin uygulanabildiği kürtaj işlemi lokal ya da genel anestezi altında uygulanabilmektedir.
Kürtaj İşleminin Aşamaları
İşlem gebenin jinekolojik muayene masasına alınmasıyla başlar ve ultrason ile izleme yapılarak gebeliğin haftası net olarak belirlenir. Spekulum aleti jinekolojik muayene sırasında vajina içerisine yerleştirilir. Ardından vajinanın iç kısmı antiseptik solüsyon ile temizlenir. Hasta genel ya da lokal anestezi altında olacağı için hiçbir şey hissetmez.
İşlemin süresi uygulanan kürtaj tekniğine göre değişiklik gösterir ve işlem sonrasında hastanın uyanması beklenir. Çocuk aldırma işlemi ultrason ile rahim içinin son kez kontrol edilerek hastaya gerekli ilaçların verilmesinin ardından sonlandırılır.
Vakum Aspirasyon ile Çocuk Aldırma
Sıklıkla tercih edilen kürtaj tekniklerinden biri vakum aspirasyon yöntemidir. Vakum aspirasyon yöntemi kanül adı verilen ince plastik boru ve plastik enjektör kullanılarak gerçekleştirilir ve gebelik materyalinin temizlenmesi esasına dayanır. Ağrının minimumda olduğu vakum aspirasyon yöntemi hem hekim için uygulaması daha kolay bir yöntemdir hem de hasta için daha az risk teşkil etmektedir.
Eski yöntemler arasında yer alan kazıyarak gebelik materyalinin çıkartılması işlemi sırasında rahim delinmesi gibi pek çok riskli söz konusuydu. Fakat, vakum aspirasyon yöntemiyle gebelik sonlandırma işleminde rahimde herhangi bir sorun yaşanması söz konusu değildir ve gebelik kesin olarak sonlandırılır.