İdrar Torbası Sarkması

İdrar Torbası Sarkması

Mesanenin veya üretranın vajinanın içine ve dışarıya doğru sarkması durumuna idrar torbası sarkması denir. Bir diğer adı da mesane sarkması olan bu hastalığın tıptaki adı sistoseldir. Genital organlardaki sarkmalar cinsel organların bu organları karın içinde sabitleyen bağlarının işlevini kaybetmesi sonrası oluşur. Vajina ön duvarının idrar torbasına desteklemesi kaybolunca sarkma meydana gelir. Aslında mesanenin vajina içine fıtıklaşması sistosel, idrar torbasının rahim içine doğru bombeleşmesi ise mesane sarkmasıdır. Öksürme, hapşırma, ıkınma, ağırlık kaldırma gibi hareketlerde karın içi basınç artar ve elle hissedilebilen bir sarkma görülür.

İdrar torbası sarkması ve diğer vajinal sarkmalar estetik hoşnutsuzluğun yanı sıra cinsel hayatta sorun yaşanmasına da neden olur. Cinsel haz yaşanamaz ve kadınlarda psikolojik sorunlara yol açabilir. Mesane sarkması tek başına görülebilse de çoğunlukla rahim sarkması, kalın bağırsağın son bölümünün sarkması ve idrar kaçırma sorunları ile birlikte ortaya çıkar.

Mesane Sarkması Kimlerde Görülür? Nedenleri Nelerdir?
İdrar torbası sarkması nadiren genç ve doğum yapmamış hastalarda da görülse bile en çok orta yaş üstü ve doğum geçmişi olan kadınların karşısına çıkar. Mesane sarkmasının en önemli nedeni normal doğumdur. Çoğul gebeliklerde ve zor geçen doğum sonrasında genital organları yerinde tutan bağlar uzayabilir, bazı bölgelerde yırtılma oluşabilir ve bu nedenle organları yerinde tutma görevi azalır. Menopoz döneminde östrojenin (kadınlık hormonu) azalması ile daha sık karşılaşılan mesane sarkmasının diğer nedenleri iri bebek doğurmak, şişmanlık ve ağır işlerde çalışmak olarak sıralanabilir. Şeker hastalığı, uzun süren kabızlık, sigara tüketimi, pelvik bölgeden daha önce ameliyat geçirmiş olmak da mesane sarkmasının risk faktörleri arasındadır.

İdrar Torbası Sarkması Belirtileri
Vajinadan sarkan bir kitle hissetme
Sık idrara çıkma isteği
Gülme, öksürme ve hapşırma sırasında idrar kaçırma
Cinsel ilişki sırasında idrar kaçırma
İdrar yaparken zorlanma
Sürekli idrar yolu enfeksiyonu geçirme
İdrar yaparken bitmemiş gibi hissetme

İdrar Torbası Sarkması Tedavisi
İdrar torbası sarkmasının tedavi yöntemine hastanın yaşına, genel sağlık durumuna, sarkmanın derecesine ve daha sonra hamilelik istenip istenmediğine bakılarak karar verilir. Eğer hasta ileride hamile kalmak istiyorsa hastanın dokusu kullanılarak idrar torbası yukarıya kaldırılır. Eğer sarkmanın şiddeti çok fazlaysa veya daha önce ameliyat geçirilmesine rağmen hastalık tekrarlamışsa meş dediğimiz tıbbi bezler mesane altına yerleştirilir. İlk yöntemin başarı oranı daha azken meş tekniğin başarısı oranı yüzde 90’ları bulur.

WeCreativez WhatsApp Support
Merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve randevu oluşturabilirsiniz.
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?