Kolposkopi

Kolposkopi

Kolposkopi

Günümüzde pek çok kadın rahim bölgesi ve rahim ağzında ortaya çıkan çeşitli hastalıklardan şikayetçi. Bu hastalıkların sebepleri, hangi hastalıklara neden olabilecekleri ve kanserleşme risklerini erken dönemde tespit edebilmek yaşam kalitemiz açısından oldukça büyük önem taşır. Kolposkopinin, HPV başta olmak üzere rahim ağzında, vulvada ya da vagende oluşan pek çok hastalığın tanısında çok önemli rolü vardır. Kolposkopi uygulamasını başarıyla yapan hekimlerden olan Dr. Ahmet Batkı tarafından kaleme alınan bu yazı ile kolposkopi nedir, kolposkopi neden yapılır, kolposkopi ile nelere bakılır ve kolposkopi nasıl yapılır gibi kafanızdaki pek çok sorunun ve fazlasının cevabını bulabilirsiniz.

Kolposkopi Nedir?

Işıklı bir alet olarak tanımlanan kolposkopi ile rahim ağzı görüntüsünün büyütülerek muayene yapılması mümkündür. Jinekolojik masada yapılan kolposkopi işlemi ile vagen ve vulvayı daha yakından muayene etmek de mümkündür.

Kolposkopi Kimlere Yapılır?

  • Smear sonucu anormal çıkan hastalara
  • HPV’li hastalara
  • Serviks görünümü anormal olan hastalara
  • Smear testinde ASCUS, LSİL, AGUS, HSİL, CİN1, CİN2, CİN3 çıkan hastalara biyopsi eşliğinde kolposkopi uygulanabilmektedir.

Kolposkopi ile Nelere Bakılır?

Kolposkopi, HPV şüphesiyle yapılan smear testi sonucunun anormal çıkmasında uygulanabildiği gibi serviks kanserlerinde de sıklıkla tercih edilmektedir.

Kolposkopi yardımıyla;

  • Serviks yani rahim ağzındaki damarlanmaların artışına bakılabilir.
  • Squa-columnar junction (skua-kolumnar bileşke) alanı izlenebilir.

Kolposkopi Nasıl Yapılır?

Hastanın kadın doğum masasına sırt üstü yatırılmasıyla birlikte kolposkopi işlemi başlatılır. Rahminize yerleştirilen özel aletler ile rahim ağzının rahat görülmesi sağlanır. Rahim ağzı ya da vagendeki akıntıların tuzlu su ile temizlenmesinin ardından rahim ağzı özel bir sıvı yardımıyla yıkanır. Rahim ağzının yıkanmasındaki amaç “sorunlu doku ya da hücrelerin” tespit edilebilmesidir. Rahim ağzı ya da vagen bölgesinde sorunlu dokuların bulunması halinde “beyazlaşmalar” gözlenir. Bu alanlardan örneklerler alınarak incelenmek üzere patolojiye gönderilir.

Kolposkopi işlemi ağrısız bir işlem olduğu için anesteziye gerek yoktur. Ancak hastanın kendini rahat hissedebilmesi için bazen sedasyon ya da anestezi uygulanabilmektedir. Rahimdeki dokuya zarar vermeden “biyopsi” örnekleri alınabilmesine olanak sunan punch biyopsi aletleri, kolposkopide sıklıkla kullanılır.

Rahim kanalından alınan endoservikal küretai parçacıklarının patolojiye gönderilmesinin ardından sonuçlar 2-3 gün içerisinde alınır. Normalin dışında durumların gözlendiği vakalarda değişimlerin şiddetine bağlı olarak; yıkılma, dondurulma, LEEP veya konizasyon tedavi opsiyonları hastaya sunulmaktadır.

WeCreativez WhatsApp Support
Merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve randevu oluşturabilirsiniz.
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?