Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum

Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum

Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum (SSVD)

Sezaryen sonrası vajinal doğum  yani ilk doğumunda sezaryen olarak doğum yapan bir kadının daha sonraki hamileliğinde normal doğal doğum yapmasına “sezaryen sonrası vajinal doğum (VBAC, vaginal birth after cesarean)” veya “sezaryen sonrası normal doğum” denir. Bazı durumlarda sezaryen sonrası normal doğum mümkün değildir fakat bazı şartlar sağlandığında mümkün olmaktadır ve ülkemizde olmasa da bazı ülkelerde çok sık uygulanmaktadır. Her zaman mümkün olmayan ve her zaman güvenli olmayan bir durum olduğu da gerçektir. Bu nedenle bir kere sezaryen geçiren kadınlar bundan sonraki gebeliklerinde de hemen her zaman sezaryen olacakları her zaman doğru değildir.

Hangi Durumlarda Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum Uygun Değildir?

SSVD İstanbul için uygun olup olmadığınız konusunda kesi tipi ve iki doğum arası süre dışında, önemli olan faktörler şunlardır;

  • Tıbbi durumunuz ya da şimdiki gebeliğiniz, önceki doğum şekline bakılmaksızın, sezaryen gerektirebilir. Mesela, plasentanın rahim ağzını kapatması, iri bebek, gibi.
  • Kaç tane çocuk doğurmayı planladığınız: Çok sayıdaysa, tekrarlayan sezaryen artmış riskleri beraberinde getirecektir.
  • Daha önce, rahim yırtılması gibi bir olay yaşadıysanız ya da rahimde tüm tabakaları kapsayan bir kesiyle, miyom çıkarılması ameliyatı geçirdiyseniz, asla normal doğum denenmemelidir.
  • Hangi hastane ya da merkezi seçeceğiniz: hem anne hem yenidoğan için, yoğun bakım şartlarının, kan transfüzyonu imkanının sağlanamadığı, devamlı sizi takip edebilecek bir ekibin sağlanamadığı tam teşekküllü olmayan bir hastanede asla normal doğum denenmemelidir.
  • Her iki doğum şekli konusunda doktorunuz tarafından tam olarak bilgilendirilmiş, risk-yarar konusunda, her iki yöntem için, aklınızda hiç soru kalmayacak şekilde anlamış ve bilgilendirilmiş onay formunu imzalamış olmalısınız.
  • Bunun dışında, her ne kadar SSVD ya da sezaryen planlansa da, hem gebelik hem de doğum başladığında, bu karar değiştirilebilir çünkü risk-yarar oranı değişebilir. Buna hazırlıklı olmalısınız. Mesela, doğumun başlamayıp, zaman aşımı olup, suni sancı ya da rahim ağzını yumuşatıcı ilaçlar gerekebilir. Ya da bebeğin pozisyonu makata dönebilir, bebek iri olabilir. Bu durumlarda, gebeliğin başında, SSVD planlanmış olsa da sezaryen doğum tercih edilmelidir. Tam tersine bir durum da bazen söz konusu olabilir: Sezaryen planladığınız tarihten önce doğum başlayabilir ve eğer rahim ağzı açılmanız oldukça ilerlemiş ve doğum eylemi sorunsuz seyrediyorsa, SSVD ye dönülebilir.

Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum İstanbul Kimler İçin Daha Uygundur?

  • Pelvis yapısı (doğum kanalı) normal doğuma uygun olanlar
  • Normal doğuma engel teşkil edecek herhangi bir hastalığı olmayanlar
  • Daha önce sezaryen dışında rahim ile ilgili ameliyat (myomektomi gibi) geçirmemiş olanlar
  • Bebeğin kilosunun normal sınırlardan fazla olmaması ve başı doğum kanalına doğru (verteks) pozisyonunda olması

Sezaryen Sonrası Normal Doğum Avantajları

Sezaryen ile doğumun ve normal yolla doğumun bazı farklı avantajları ve riskleri olduğu gibi sezaryen sonrası normal doğumun da bazı avantajları ve riskleri vardır. Örneğin sezaryen sonrası normal doğum ile anne bir kere daha sezaryen olmaktan kurtulmuş olacak ve doğum sonrası ağrı, enfeksiyon, kanama gibi komplikasyonlar daha az olacaktır.

Sezaryen Sonrası Normal Doğumun Riskleri

Sezaryen sonrası normal doğumun getirdiği bazı risklerde vardır. Bunlar dan en büyük risk rahmin yırtılmasıdır. Bu durum bazen yırtık alanın onarılması ile tamir olabilirken bazen rahmin tamamen alınmasını gerektirecek kadar ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Hatta fazla miktarda kanama ile anne hayatını tehlikeye sokabilmektedir. Yapılan çalışmalarda sezaryen sonrası vajinal doğum denemelerinin %65-80 oranında başarıyla sonuçlandığı gösterilse de önemli riskleri nedeniyle ülkemizde sıcak bakılmayan ve pek denenmeyen bir uygulamadır.

WeCreativez WhatsApp Support
Merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve randevu oluşturabilirsiniz.
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?