Diyafram
Diyafram
Vajinal diyafram, bir halka üzerine geçirilmiş yumuşak bir kauçuktur. Kadınlar için doğum kontrol amaçlı bariyer yöntemdir. Cinsel ilişki öncesi, bir miktar spermisid ile birlikte vajene yerleştirilir. Diyafram, serviksi kep gibi örter. (Serviks rahmin giriş kısmıdır.) Diyafram spermisidi serviks üzerinde tutar, böylece spermleri öldürüp, gebeliği engeller. Diyaframlar değişik tip ve büyüklüktedir. Hangi diyaframın size uygun olduğu doktorunuz tarafından belirlenir.
Nasıl Kullanılır?
Cinsel ilişkiden 3 saat öncesine kadar diyafram vajene yerleştirilebilir. Her kullanım öncesi, diyafram ışığa tutularak delik, yırtık veya zayıflamış yeri olup olmadığı kontrol edilmelidir. Yerleştirmeden önce içine ve kenarlarına spermisit içeren jel sürülmelidir. Takma pozisyonunuzu kendi tercihinize göre belirleyebilirsiniz. Kibarca vajen dudaklarını aralayın. Diyaframı ikiye katlayın, kubbe kısmı aşağı gelecek şekilde yerleştirin. (Zorluk çekerseniz plastik yerleştirici kullanabilirsiniz.) Halkanın arka kısmı serviksin arkasına, ön kısmı pubis kemiğinin üst kenarına gelecek şekilde diyaframın pozisyonu ayarlanır. Diyaframın serviksi tamamen örttüğü kontrol edilmelidir.
Bunu işaret parmağınızı kubbenin üzerine bastırıp altında serviksi hissederek veya çepeçevre halkayı parmağınızla takip ederek yapabilirsiniz. Cinsel ilişkiden sonra 6 – 8 saat diyafram çıkarılmamalıdır. Bu sayede spermisidin tüm spermleri öldürmesi sağlanır. Eğer 6 saat içinde ilişkiye girecekseniz diyaframı çıkarmayın. Plastik aplikatörü kullanarak vajene bir miktar daha spermisid sıkın. İşaret parmağınızla halka kısmından tutarak diyaframı çıkarabilirsiniz. Her kullanımdan sonra yıkayın kurulayın ve kuru olarak saklayın. Takmadan ve çıkarmadan hemen önce idrar boşaltılması, enfeksiyon riskinin azaltılması açısından önemlidir. Her 1 – 2 yılda bir diyafram değişilmelidir.
Faydaları Nedir?
Düzgün kullanılırsa en güvenli (%90 – %98) bariyer doğum kontrol yöntemlerindendir.
Cinsel yolla geçen hastalıkların riskini azaltır. Erkek partnerin lateks kondom kullanması AIDS riskini daha fazla azaltır.
Tekrar kullanılabilir ve nispeten ucuzdur.
Küçüktür ve kolay taşınır.
Dezavantajları nelerdir?
Uzman bir hekim tarafından reçete edilmelidir.
Düzgün kullanılmazsa rahatsızlık ve idrar yolu enfeksiyonu yapabilir.
Bazı durumlarda kauçuk veya spermisid allerjisi, kaşıntı, yanma ve kızarıklık yapabilir.
Gebelik, düşük, pelvik cerrahi veya aşırı kilo alıp vermelerde uzman hekim tarafından tekrar muayene edilip, diyaframın değiştirilmesi gerekebilir. Diyaframın büyüklüğü değiştirilip uygun boy seçilmesi gerekebilir.
Bazı kadınlar vücut yapılarındaki değişikliğe bağlı olarak diyafram kullanamayabilirler. (Örneğin; doğum yapanlar.)
Nadiren rahatsızlık verebilir.