Kürtaj

Kürtaj

Kürtaj

Kürtaj genellikle gebelik sonlandırma amacı ile yapılan bir işlem olmakla birlikte kelime anlamı ise rahim içinden doku almak anlamına gelmektedir.Gebelik sonlandırma dışında ayrıca biopsi veya tedavi amaçlı da uygulanır. Yapılan bu işlem, müdahale tıp dilinde D&C (dilatasyon ve küretaj ) olarak da ifade edilebilmektedir.
Kürtaj işlemi hangi amaçlarla yapılır ?

Gebelik sonlandırılması (Tıbbi tahliye, İstenmeyen Gebelik):

İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması amacı ile yapılır. Ülkemizde 10 haftalık gebeliğe kadar hamilenin rızası ile yapılmaktadır. Gebe reşit ise ve bekar ise kendi onayı yeterlidir, evli ise eşinin de onayı gerekmektedir. Bu yöntem ancak ailevi ,sosyal ,tıbbi sebepler var ise yapılmalıdır. Bir doğum kontrol yöntemi olarak algılanmamalıdır.

Fraksiyone küretaj, probe kurtaj (PC):

Şiddetli ve uzamış kanamalarda ve özellikle 40 yaşının üzerindeki kadınlarda hem patolojik sebebi (hormon bozukluğu, rahim içi kalınlaşma ,kanser) tespit etmek hem de kanamayı durduracak tedaviyi sağlamak amacıyla yapılır. Menopozda olan kanamalarda teşhis amaçlı uygulanmaktadır. Rahim ağzında da kanser tespiti için kürtaj esnasında ayrıca parça alınabilir. Bu fraksiyone kürtaj olarak adlandırılır.

* Endometriyal dating:
Kısırlık teşhisinde yumurtlamanın olup olmadığını tespit amacıyla adetin 21. günü rahim içinden küçük bir parça alınarak progesteron hormonunun rahim içine etkisi araştırılır. Tekrarlayan düşüklerde de benzer şekilde Luteal faz yetmezliğinin tespiti için uygulanmaktadır.

* Rest kurtaj (RC);

Kendiliğinden olan düşüğün veya daha önce yapılan kürtajdan sonra kalan parçaları temizlemek için yapılan işlemdir.Doğum sonrası eğer parça kalırsa kalan parçalar büyük olabileceğinden özel küretler ile bu işlem yapılmakta ve bu işleme Boom Küretaj ismi verilmektedir.

Kürtaj nasıl yapılır,tekniği nedir?

Kürtaj tekniği; Hasta jinekolojik masada iken rahim ağzının görülebilmesi için önce özel bir vajinal spekulum hazneye yerleştirilir. Vagina ve rahim ağzı özel bir antiseptik  solüsyonla silinir. Rahim tek dişli olarak isimlendirilen bir alet ile tutulup çekilir ve işlemin yapılabilmesi için rahim  düz hale getirilir. Lokal anestezi uygulanacak ise bu tutma işleminden sonra lokal anestezik ilaç rahim ağzına yapılır. Genel anestezi uygulanan hastalar bu lokal işlemler zincirini yani kürtaj masasına yattıktan sonra kürtajın bitip dinlenme yataklarına kadar alınan tüm kısmını başından itibaren hiç hissetmezler ve  tabii ki görmezler.

Daha sonra rahim ağzını gebelik haftasının büyüklüğüne göre genişletip açmak için buji olarak isimlendirilen aletler kullanılır ve rahim ağzı açılır. Daha önce doğum yapmış ve gebelik haftası küçük hamilelerde , 6 hafta ve daha küçük gebeliklerde genellikle  bu dilatasyon işlemi gerekmemektedir. Lokal anestezi uygulanan hastalarda  kürtaj işleminin en sıkıntılı ve ağrılı dönem bu rahim ağzının açıldığı dilatasyon dönemidir

Rahim ağzı nın genişletilmesi yani dilatasyonun ardından steril olan ve özel boyutlarda olan plastik kanüller ile rahim ağzından içeri girilerek rahim boşluğuna ulaşılır ve gebelik ürünü aspire adilir. Rahim içi ve aspire edilip temizlendikten sonra tek dişli aleti çıkarılır, çıktığı yerdeki kanama var ise bir gazlı bez ile tampone edilerek durdurulur. Vajina tekrar antiseptik solüsyonlarla ile silinip  steril spekulum çıkarılır. Hasta jinekolojik masadan kaldırılmadan rahim içi ultrasonografi ile içeride  parça kalıp kalmadığını anlamak için kontrol edilir. Kürtaj sonrası ağrının olmaması için kalçadan iğne ile veya makattan fitil ile ağrı kesici uygulanır. Genel anestezi alan hastalar buraya kadar olan işlemlerin hiç birini hissetmez ve görmezler.

WeCreativez WhatsApp Support
Merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve randevu oluşturabilirsiniz.
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?